به بهانه بزرگداشت «محمد کاسبی» در سی‌وپنجمین جشنواره فیلم فجر

10 بهمن 1395

سلیسآیا برگزاری مراسم بزرگداشت برای یک بازیگر به معنای پایان راه هنری وی قلمداد می‌شود و یا معنای دیگری دارد؟ هرساله به‌طورمعمول جشنواره فیلم فجر در مراسم افتتاحیه گوشه‌ای از برنامه‌هایش را به بزرگداشت از عوامل قدیمی سینما اختصاص می‌دهد. دراین‌بین بسیاری این امر مهم را به فال نیک می‌گیرند و بسیاری نیز مراسم را صفحه پایانی دوران هنری خود می‌پندارند.

امسال قرعه بنام محمد کاسبی هنرمند ارزشمند سینما، تئاتر و تلویزیون افتاده بازیگر قدیمی و کار بلدی که نقش‌های به‌یادماندنی بسیاری را در کارنامه هنری‌اش به ثبت رسانده است. محمد کاسبی طی مصاحبه‌های مختلفی که با رسانه‌ها داشته برگزاری این مراسم را خیلی دیر ارزیابی می‌کند. او می‌گوید: «چرا در همان دهه 60 که من چندین فیلم خوب کارکردم مرا ندیدید... هر یک از آن آثارمی توانست یک سیمرغ بلورین به همراه داشته باشد. ای‌کاش این تجلیل‌ها در زمان درست خودش شکل بگیرد.» این صحبت‌ها گلایه کاسبی را نسبت به بزرگداشتش بیان می‌کند ولی فراموش نکنیم که چنین مراسمی پایان کار یک هنرمند در اندازه محمد کاسبی نیست و شاید تولد دوباره‌ای برای شروع یک دوران جدید باشد. کاسبی با سال‌ها تجربه ارزشمندش در حوزه‌های مختلف هنری بدون تردید بازهم می‌تواند برگه‌های زرین و درخشان دیگری در کارنامه بازیگری‌اش به ثبت برساند.

محمد کاسبی متولد 1330 تهران بچه کوچه آبشار خیابان ری است. این محل یادآور نام‌های بزرگی است که همه از هنرمندان معروف و بزرگ کشورمان محسوب می‌شوند. کاسبی از 13 سالگی تئاتر را در کاخ جوانان شروع کرد و در همان آغاز در جایگاه نویسنده، کارگردان و بازیگر پیس‌های بسیاری را به صحنه برد. کاسبی با فیلم «مرگ دیگری» در سال 61 کار در سینما را شروع کرد و تاکنون در بیش از 50 فیلم و سریال بازی کرده است. وی در همان اوایل دهه شصت با حضور در تولیدات حوزه هنری مکانی که خودش یکی از بنیان‌گذارانش بشمار می‌رود موردتوجه قرار گرفت. بازی کوتاهش در فیلم «بایکوت» ساخته محسن مخملباف در کنار مجید مجیدی هنوز هم دیدنی نشان می‌دهد. در «زنگ‌ها» ساخته فانتزی محمدرضا هنرمند گوشه دیگری از توانائی‌هایش را به تصویر کشید. فیلم‌های «بدوک»، «حمله به اچ 3»، «دنیای وارونه»، «مریم مقدس»، «بحران»، «دایره سرخ»، «عزیزم من کوک نیستم», «پناهنده» و... دیگر فیلم‌هایی هستند که کاسبی در آن‌ها حضورداشته و همواره سعی کرده متفاوت به ایفای نقش بپردازد.

محمد کاسبی تابه‌حال دو بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد شده و تنها سیمرغ بازیگری‌اش را در سال 1374 در چهاردهمین دوره برگزاری جشنواره فجر برای فیلم «پدر» ساخته مجید مجیدی به دست آورد. در کنار حضور در آثار سینمایی کاسبی این امکان را داشته تا در تعدادی از سریال‌های کمدی و ارزشمند تلویزیون نیز حضورداشته باشد. آثاری چون صاحب دلان، خوش‌نشین‌ها، رعنا، زن بابا خوش‌رکاب و ... شاید معروف‌ترین حضور تلویزیونی‌اش همین مجموعه خوش‌رکاب باشد.

کاسبی در کنار مجید صالحی در هیبت یک راننده کامیون بازی زیبا و دل‌نشینی را ارائه داد. محمد کاسبی در کنار بازیگری در فیلم‌ها و سریال‌ها سوابق اجرایی بسیاری را تجربه کرده است، مسئول نمایش‌های رادیو، راه‌اندازی مرکز هنرهای نمایشی، دبیری جشنواره تئاتر دفاع مقدس، عضو شورای فیلم‌نامه بنیاد فارابی، عضو شورای بازبینی و صدور پروانه وزارت ارشاد و مهم‌ترین پیشینه اجرائی‌اش راه‌اندازی حوزه هنری است. مکانی که هنرمندان سرشناس بسیاری ازآنجا رشد کردند و به جریان سینمای حرفه‌ای جذب شدند. نام‌هایی چون: مجید مجیدی، محسن مخملباف، محمدرضا هنرمند، فرج‌الله سلحشور، اردلان شجاع کاوه، جعفر دهقان و نام‌هایی دیگر که این روزها از بهترین‌های سینمای ایران بشمار می‌روند.

بزرگداشت محمد کاسبی بازیگر توانمند و کار بلد سینما و تلویزیون را از سوی مسئولان برگزاری جشنواره 35 به فال نیک می‌گیریم و برایش طول عمر و نقش‌آفرینی‌های ممتاز دیگری را آرزومندیم...

 ناصر سهرابی، بهمن‌ماه 1395