آیا روزنامه‌نگاران باعث سقوط ترامپ می‌شوند؟

01 اسفند 1395

در میانه توفانی که همه‌چیز را با خودش می‌برد، دونالد ترامپ پشت میزش در اتاق بیضی نشسته و بی‌خیال، به روبرو زل زده است. انگارنه‌انگار چه اتفاقاتی در اطرافش در حال رخ دادن است.

 این طرح جلد تازه‌ترین شماره مجله تایم است با جمله‌ای که از زبان دونالد ترامپ انکار فاجعه است: «اینجا هیچ خبری نیست».روال رایج در آمریکا این است که بعد از پایان انتخابات ریاست جمهوری، بسیاری از روزنامه‌نگارهایی که ماه‌ها خبرهای این انتخابات را پوشش می‌دادند نفس راحتی می‌کشند یا به مرخصی می‌روند و فضای سیاسی و رسانه‌ای مدتی آرام می‌شود. این بار اما در واشنگتن توفان وقایع از وزیدن نمی‌ایستد.

روز پنجشنبه، برگزاری کنفرانس خبری رئیس‌جمهوری آمریکا، روز بسیار شلوغی برای روزنامه‌نگاران در واشنگتن ساخته بود. هرچند باید گفت بعد از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، روزنامه‌نگارها در آمریکا تقریباً روز آرامی نداشته‌اند و البته بسیاری‌شان آرامش آقای رئیس‌جمهور را هم گرفته‌اند.آقای ترامپ در کنفرانس خبری روز پنجشنبه تأکید کرد که کشور «آشوب‌زده» ای را تحویل گرفته و بازهم به بسیاری ازجمله دموکرات‌ها و به‌خصوص رسانه‌ها حمله کرد.او آشکارا در برنامه‌های مختلف به رسانه‌های منتقدش بدوبیراه می‌گوید و از آن‌ها می‌خواهد مثل «فاکس‌نیوز» شبکه دست راستی حامی‌اش، «محترمانه» رفتار کنند.

اما اشتباه‌ها و اطلاعات نادرستی که دونالد ترامپ در روز کنفرانس خبری‌اش ارائه کرد باعث شد، حتی شماری از روزنامه‌نگاران رسانه‌ای که در دوره کارزار انتخاباتی و پس از پیروزی‌اش از او حمایت کرده بودند در دفاع از شأن «روزنامه‌نگاری» به جمع منتقدانش بپیوندند.روز پنجشنبه شپارد اسمیت از گویندگان شبکه فاکس در برنامه تلویزیونی‌اش با اشاره به کنفرانس خبری آقای ترامپ به بینندگانش گفت «شغل ما این است که وقتی کسی دروغ می‌گوید شمارا مطلع کنیم به‌خصوص وقتی‌که گوینده آن منتخب مردم باشد و امروز رئیس‌جمهوری حرف‌هایی زد که قطعاً حرف‌های نادرستی بودند.» آقای اسمیت ازجمله به این ادعای دونالد ترامپ در کنفرانس خبری اشاره کرد که گفت «من پس از رونالد ریگان،‌ بیشترین آرای الکترال را کسب کرده‌ام.»

وقتی یکی از روزنامه‌نگاران حاضر به او یادآوری کرد که تعداد آرای الکترال باراک اوباما از او بیشتر بوده است، گفت که منظورش روسای جمهوری بوده که از حزب جمهوری‌خواه رأی آورده‌اند. اما این ادعا هم نادرست بود و در همان کنفرانس به او گفته شد که تعداد آرای الکترال جورج بوش پسر که از حزب جمهوری‌خواه بود، از او بیشتر بوده است.در اینجا دونالد ترامپ حرفش را پس گرفت و گفت «این اطلاعاتی است که به من داده‌اند.»

شپارد اسمیت، مجری فاکس‌نیوز در برنامه خود گفت «آقای ترامپ این اطلاعات نادرست را تکرار می‌کند درحالی‌که اصلاً کسی درباره آرای الکترال حرفی نزده است.» او گفت «مهم‌ترین سؤال مردم اکنون این است که جریان ارتباط شما با روسیه چیست. وقتی روسیه در حال هک انتخابات و کمیته ملی حزب دموکرات بود، شما مشغول مکالمه تلفنی با روس‌ها بودید، آیا در این مورد هم با آن‌ها حرف زده‌اید؟ ما هنوز جواب سرراستی به این سؤال نگرفته‌ایم.» شپارد با اشاره به پاسخ‌های مبهم آقای ترامپ و این‌که خبرهای مربوط به روسیه را «اخبار جعلی» می‌خواند، در این مورد گفت که "شما مایک فلین را برکنار کرده‌اید. حتماً دلیلی داشته است.»

گوینده ارشد فاکس‌نیوز که آشکارا از نحوه برخورد دونالد ترامپ با رسانه‌ها و همکارانش خشمگین بود گفت آنچه این روزها شاهدش هستیم «دیوانه کننده» است و به رئیس‌جمهوری آمریکا گفت «هیچ اهمیتی ندارد اگر به خاطر پرسیدن این سؤال‌ها از جانب مردم آمریکا ما را احمق بخوانی اما این حق ماست که بدانیم و پاسخ به این سؤال‌ها را به مردم آمریکا مدیونی.» فاکس‌نیوز هم در کنار سی‌ان‌ان و بی‌بی‌سی که هدف حمله‌های رئیس‌جمهوری آمریکا هستند، از او توقع پاسخگویی دارد.

واقعیت این است که واشنگتن هفته بسیار پرآشوبی را از سر گذرانده است. هنوز آتش فرمان‌های آقای ترامپ سرد نشده بود که مایک فلین، مشاور ارشد او با به دلیل ماجرای ارتباطش با روسیه، برکنار شد. اخراج آقای فلین هم نتیجه کار روزنامه‌نگاری تحقیقی روزنامه واشنگتن‌پست بود. این روزنامه افشا کرد که آقای فلین اواخر ماه دسامبر زمانی که باراک اوباما تحریم‌های تازه‌ای را علیه روسیه اعمال کرد از سفیر این کشور در آمریکا خواسته بود در واکنش به تحریم‌ها خویشتن‌دار باشد و اشاره‌کرده بود که دولت ترامپ این تحریم‌ها را به‌موقع دوباره بررسی خواهد کرد. همه این اتفاقات در شرایطی رخ می‌دهد که هنوز یک ماه هم از مراسم سوگند دونالد ترامپ و ورود ناباورانه‌اش به کاخ سفید نگذشته است. هرچند دونالد ترامپ ریاست جمهوری را هم تا حد زیادی مدیون توجه رسانه‌هایی است که عملکرد جنجالی و متفاوتش نسبت به سایر نامزدها در دوران کارزار انتخاباتی او برایشان جالب‌توجه بود.

باراک اوباما در آخرین مراسم ضیافت سالانه کاخ سفید برای روزنامه‌نگاران در دوران ریاست‌جمهوری‌اش، در میان شوخی‌های به واقعیت آمیخته‌اش به روزنامه‌نگاران حاضر گفت که افتخار مطرح‌شدن دونالد ترامپ مال رسانه‌هاست. آقای اوباما در آن زمان که همه شواهد حکایت از این داشت که نامزدی دونالد ترامپ برای حزب جمهوری‌خواه قطعی است به نمایندگان رسانه‌ها گفت که "فکر می‌کنم همه ما قبول داریم که او از همان ابتدا پوشش رسانه‌ای بسیار خوبی گرفت که باعث شد کاندیداتوری‌اش را جدی بگیرد.»

رئیس‌جمهوری وقت آمریکا در مورد دونالد ترامپ به روزنامه‌نگارها گفت «او کسی بود که می‌خواست با نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری کاروکاسبی هتلداری‌اش را مطرح کند و حالا شما کاری کرده‌اید که نامزد جدی انتخابات شده است.« او گفت «امیدوارم بابت این موضوع به خودتان افتخار کنید.» روزی را که در ژوئن ۲۰۱۵ دونالد ترامپ برای اولین بار در برج ترامپ در نیویورک، یک کنفرانس خبری برگزاری کرد تا برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری اعلام نامزدی کند به خاطر دارم.در آن زمان او چهره شناخته‌شده‌ای در عالم سرگرمی و سرمایه‌گذاری بود که ورودش به عالم سیاست برای رسانه‌ها جذاب به نظر می‌رسید. خبرهایی که پس‌ازاین کنفرانس منتشر شد نشان می‌داد که خود او و تیم تبلیغاتی‌اش تا چه حد از حضور نمایندگان رسانه‌های خبری شگفت‌زده و خوشحال بودند.

حالا در فوریه ۲۰۱۷ او در کاخ سفید است و این «کاخ‌نشینی» را ازجمله مدیون رسانه‌هایی است که با او به‌عنوان «پدیده انتخابات ریاست جمهوری» برخورد کردند و کوچک‌ترین واکنش‌ها و اظهارنظرهایش را پوشش دادند.اما رویارویی دونالد ترامپ و رسانه‌ها آن‌هم در یک ماه نخستین ریاست‌جمهوری‌اش به نقطه‌ای رسیده است که شاید بتوان گفت، همان روزنامه‌نگارانی که او را به کاخ سفید بردند، ممکن است کاری کنند که او با رسوایی بزرگ‌تر از واترگیت، از از این کاخ بیرون رانده شود.

در افشای رسوایی واترگیت هم این روزنامه واشنگتن‌پست بود که دست به افشاگری زد.

 منبع: BBC